понеделник, 29 декември 2008 г.

Шоколадови сладки с капучино и марципан


По рецептата на Габи
продукти:
  • 300 гр. брашно
  • 125 гр. пудра захар
  • 1 яйце
  • 1 щ. сол
  • 200 гр.меко краве масло
  • 2 пакетчета капучино на прах
  • 100 гр. натурален шоколад,настърган на ситно
  • 200 гр. марципан /аз го купих от МЕТRО/
  • фонданова глазура за украса
приготвяне:
От брашното,пудрата захар,яйцето,маслото,капучиното,шоколада и щипката сол замесваме тесто,което оставяме в хладилника за 1-2 часа.След това разточваме пласт с дебелина 0,5см и режем формички.Поставяме върху хартия за печене и печем при 180градуса за 12-15мин.
Изчакваме да изстинат и слепваме две по две,като поставяме по средата предварително изрязания марципан.За слепване използвах мармалад.Накрая приготвяме глазура от 1 белтък,1ч.л. лимонов сок и 200гр.пудра захар пресята.С нея украсяваме готовите сладки.

понеделник, 15 декември 2008 г.

Линцери



По рецептата наНаталина
Името на линцеровите сладки идва от гр. Линц- главния град на провинция "Горна Австрия". Те и до ден днешен са запазена марка на сладкарите в региона.

Продукти:

  • 500г брашно
  • 250г масло ( 100г твърд маргарин и 150г масло)
  • 200г пудра захар
  • 2 яйца
  • по желание кората на един лимон
  • за слепване - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен)
  • пудра захар за поръсване

Приготвяне:

От продуктите замесваме тесто,като маслото трябва да е размекнато.Слагаме за 2 часа в хладилник и след това разточваме лист с дебелина около 5 см.Изрязваме кръгчета ,като на половината от тях изрязваме малки дупчици/например с капачка на фулмастер/.Печем при 180градуса за 10-15мин.до порозовяване.След като изстинат ги слепваме с конфитюр или мармалад и поръсваме с пудра захар.

Ето и малко видео:

вторник, 9 декември 2008 г.

Спаначена супа


продукти:



  • 1 глава лук или връзка пресен лук

  • 6с.л.олио

  • 1 каф. ч. ориз

  • 1/2кг.спанак

  • 1ч.л.доматено пюре

  • 1кубче пилешки или друг бульон

  • черен пипер

  • магданоз

  • 1 яйце

  • 4 с.л.кисело мляко

  • 2 с.л. брашно

приготвяне:


Задушаваме нарязания лук в 6 с.л. олио.Прибавяме измитият,нарязан и попарен с гореща вода и отцеден спанак.Наливаме около 2 литра вода.Слагаме ориза , доматеното пюре и бульона.След като поври 20мин.добавяме подправките и изчакваме още 5 мин.Застройваме с 1 яйце, 4сл. кисело мляко и 1-2 с.л. брашно.


забележка:По същия начин приготвям супата с лапад,киселец или коприва.


Зелеви сърми



продукти:

  • 1/2 кисела зелка

  • 1 глава лук

  • 2ч.ч.ориз

  • 4-5с.л.олио

  • 130-150гр.сланина

  • 1с.л.червен пипер

  • черен пипер

  • джоджен

приготвяне:

Сланината накълцваме на ситно и запържваме в олиото,прибавяме нарязания лук и задушаваме с 1/2ч.ч.вода .След това прибавяме ориза ,позапържваме го до прозрачност,слагаме подправките и 1ч.ч.топла вода.Изчакваме 3-4 мин.и сваляме от огъня.

От тази смес взимаме по 1ч.л.и завиваме в зелевите листа.Редим в тенджера,отгоре слагаме 1 чиния да притисне сърмите ,сипваме топла водичка до половината.Врат 30-40 мин.на слаб огън.

Тези сърмички стават постни като се махне сланината, а може да се направят и с кайма или пилешко /пуешко/бяло месо,което предварително сме сварили и нарязали на малки парченца.