петък, 23 януари 2009 г.

Гъбена супа


Това е една заралийска рецепта(от Стара Загора),която научих от предаването "Бон апети".
Продукти:


  • 1 глава лук

  • 1 морков

  • 200гр.домати

  • 300гр.гъби

  • 1к.ч.ориз

  • магданоз

  • сол и черен пипер на вкус

  • 6 с.л. олио

  • 1 яйце

  • 4с.л.кисело мляко

Приготвяне:


Лукът се нарязва,моркова се настъргва и се задушават за 2 мин. волиото.Прибавят се доматите.Налива се около 1 1/2 вода .Добавят се нарязаните гъби и ориза и всичко ври 20 мин.Накрая се прави застройка от 1 яйце и 4с.л.кисело мляко.В оригиналната рецепта се прави варена застройка.Добавя се и магданоз.


четвъртък, 22 януари 2009 г.

Макарони на фурна


Продукти:



  • 1 пакет макарони

  • 1 литър прясно мляко

  • 4 яйца

  • 1ч.ч.захар

  • 1/3 пакетче масло

  • 1-2 ванилии

  • 300гр.сирене

Приготвяне:


Сваряваме макароните по описания на пакета начин.Отцеждаме водата и ги прехвърляме в тава.Млякото претопляме и добавяме разбитите яйца,захарта и ванилията.Изсипваме сместа върху макароните,натрошаваме сиренето и го добавяме.Най-отгоре нарязваме масълцето на парченца.Печем при 200градуса докато хване коричка.

неделя, 18 януари 2009 г.

Гювече "Добрила"



Продукти:

  • 1кг.свинско месо

  • 500гр.гъби

  • 4-5 стръка праз

  • 1ч.л.черен пипер

  • 1с.л.червен пипер

  • 1/2пакетче масло

  • 3-4 с.л.олио

  • 1шише доматен сок

  • сол на вкус


Приготвяне:

Месото се нарязва на кубчета и се запържва в мазнината за около 5 мин.Изважда се и в същата мазнина се запържва празът нарязан на ситно.Когато поомекне се прибавят нарязаните гъби.Задушават се и те и добавяме доматения сок ,подправките и 1 ч.ч.топла вода.Всичко се изсипва върху месото и се обърква.Сместа се разпределя в гювечета.Слагат се във фурната при 250градуса и след 15 мин се намалява на 200градуса.Пече се около 40-45минути.



Това гювече е страшно вкусно и мое любимо.Може би единственото ядене с праз ,което ядем.Преди около 30 години майка ми е взела рецептата лично от главния готвач на заведението,дало име на този специалитет.

неделя, 4 януари 2009 г.

Сладкиш с ябълки и бисквити


Продукти:
за основата:
  • 1 пакет чаени бисквити
  • 70гр.масло
  • 2 ябълки
  • 1/2ч.ч. счукани орехи
  • 1/2 пакетче канела

за тестото:

  • 4 яйца
  • 1ч.ч. захар
  • 1ч.ч. брашно
  • 1ч.л. бакплвер/на д-р Йоткер/
  • 1 ванилия

Приготвяне:


Най -напред обелваме и нарязваме ябълките на полумесеци.Масълцето го позапържваме,за да замирише на хубаво и изсипваме в съда ,в който ще печем сладкиша.Отгоре редим пласт бисквити,следва пласт ябълки,поръсваме с канелата и орехите, и накрая изсипваме тестото.Него приготвяме така:разбиваме много добре яйцата със захарта с миксер.Добавяме ванилията и бакпулвера,а брашното много внимателно сипваме и бъркаме с лъжица или шпатулка.Ако Ви се вижда гъстичко тестото може да се добави 2-3с.л.топла вода.Печем при 180градуса за около 30-40 минути.Отгоре поръсваме с пудра захар по желание.



петък, 2 януари 2009 г.

Паниран пангасиус


Тази риба много хареса на моето семейство, и реших да пробвам
още един вариант.Стана много бързо и доста вкусно.
Продукти:
  • 2 филета риба пангасиус
  • галета
  • брашно
  • 3 яйца
  • сол и черен пипер

Приготвяне:

Филетата се нарязват на по-малки парчета/3 или 4части/,посоляват се и се наръсват с черен пипер.Следва последователното им потапяне в брашно ,яйце и галета,и изпържване до златист цвят.

Сигурно съм ,че скоро ще пробвам и още една "пангасиада".

Кравай за Богоявление






Всяка година купувам кравай за моя кръщелник,но тази реших,че ще му направя домашен.Рецептата взех от БГКулинар
продукти:


  • 500гр. брашно

  • 125гр.размекнато масло

  • 250мл.прясно мляко

  • 1 пакет мая

  • 20гр.захар

  • 1/4 ч.л.сол

  • 1 жълтък за намазване

Приготвяне:


Млякото се затопля и в него се разтваря захарта.В част от млекцето се слага маята и се прави кашичка .Долива се още мляко и се оставя 1/2час да втаса.След това с останалите продукти се замесва меко тесто,оформя се кравай, който се поставя в по-висока тава, в центъра на която се слага огнеупорна чашка или метално тимбалче.От тестото се отделя малко за украсата.Така престоява 30мин.,намазва се с жълтък и се поръсва с маково и сусамово семе.Пече се 30-35мин.при 180градуса.




Втора рецепта:


Тя е дело на моята приятелка Мария.


Продукти:



  • 1/2 бучка прясна мая

  • 3 яйца /от които 1 жълтък за намазване/

  • 300 мл. прясно мляко

  • 1/2 ч.л. сол

  • 1 непълна ч.ч. захар

  • брашно за тестото


Приготвяне:



Яйцятя със захарта се рязбивят дабре.Маята +1 ч.л. захар се размиват в малко от хладкото прясно мляко. Прибавят се към яйцата.Сипва се и остналото прясно мляко, солта и се замесва меко тесто. оставя се да втаса малко. Усуква се.Двата края се "завързват", украсява се,намазва се с жълтъка, втасва до удвояване на обема и се пече при 200градеса.Когато за почне да се зачервява се намаля на 180.