неделя, 25 април 2010 г.

Хрупкави шоколадови гофрети


По рецептата на ‡† Nicki † Nnight †‡

Продукти:
(за 6 порции)

  • 1 1/2 чаша брашно с набухвател
  • 3 супени лъжици захар
  • 1/2 лъжица сол
  • 2 яйиа с отделени жълтьци
  • 11/2 чаша сметана
  • 2 супени льжици какао
  • 11/2 лъжици разтопено масло
Приготвяне:
Смесете брашното, какаото, солта захарта във висок съд. Разбийте жълтъците до сгъстяване, прибавете сметаната и разбъркайте добре. Смесете яйчените жълтъци и сухите съставки, разбъркайте добре. След това прибавете към разтопеното масло. Разбийте белтъците на пяна и ги смесете със сместа. За всяка гофрета е достатъчна 1/2 чаша от сместа.
За набухвател използвах 1/2ч.л.сода бикарбонат,а вместо сметана сложих прясно мляко.

понеделник, 12 април 2010 г.

Шоколадова торта


Рецептата взех от е-Кулинар.Стана наистина много лесно и е истнско шоколадово изкушение.
Продукти:
  • 250 гр. масло
  • 300 гр.смлени орехови ядки
  • 6 яйца
  • 300 гр. черен шоколад
  • 100 гр. захар
Приготвяне:
Шоколада се настъргва на ситното ренде.
Разбиват се размекнатото масло със захарта и жълтъците.Прибавят се смлените орехи и шоколад.Объркват се с дървена лъжица.Накрая се добавят белтъците разбити на сняг.
Пече се при 180 градуса около час-час и половина или до като клечка забодена в блата излезе суха.
За глазурата:
  • 1 бял шоколад
  • 2-3с.л. течна сметана
  • 1с. л. масло
Всичко се разтапя на водна баня и се залива истиналия блат.