петък, 2 януари 2009 г.

Кравай за Богоявление






Всяка година купувам кравай за моя кръщелник,но тази реших,че ще му направя домашен.Рецептата взех от БГКулинар
продукти:


  • 500гр. брашно

  • 125гр.размекнато масло

  • 250мл.прясно мляко

  • 1 пакет мая

  • 20гр.захар

  • 1/4 ч.л.сол

  • 1 жълтък за намазване

Приготвяне:


Млякото се затопля и в него се разтваря захарта.В част от млекцето се слага маята и се прави кашичка .Долива се още мляко и се оставя 1/2час да втаса.След това с останалите продукти се замесва меко тесто,оформя се кравай, който се поставя в по-висока тава, в центъра на която се слага огнеупорна чашка или метално тимбалче.От тестото се отделя малко за украсата.Така престоява 30мин.,намазва се с жълтък и се поръсва с маково и сусамово семе.Пече се 30-35мин.при 180градуса.




Втора рецепта:


Тя е дело на моята приятелка Мария.


Продукти:



  • 1/2 бучка прясна мая

  • 3 яйца /от които 1 жълтък за намазване/

  • 300 мл. прясно мляко

  • 1/2 ч.л. сол

  • 1 непълна ч.ч. захар

  • брашно за тестото


Приготвяне:



Яйцятя със захарта се рязбивят дабре.Маята +1 ч.л. захар се размиват в малко от хладкото прясно мляко. Прибавят се към яйцата.Сипва се и остналото прясно мляко, солта и се замесва меко тесто. оставя се да втаса малко. Усуква се.Двата края се "завързват", украсява се,намазва се с жълтъка, втасва до удвояване на обема и се пече при 200градеса.Когато за почне да се зачервява се намаля на 180.

Няма коментари:

Публикуване на коментар