понеделник, 19 октомври 2009 г.

Торта гараш


Така ,както я приготвя майка ми.

Продукти:

за блата:
  • 6яйца
  • около 5ч.ч. смлени орехи
  • 6с.л. пудра захар
  • 5с.л. какао
  • 1с.л. ром
  • 1 ванилия
за масления крем:
  • 1 жълтък
  • 12с.л.захар(може и пудра захар)
  • 2пакетчета масло
  • 1 ванилия
  • 1с.л. ром
  • 3с.л. какао
за млечния крем:
  • 1ч.ч.прясно мляко
  • 2ч.л. брашно или нишесте
  • 1-2с.л. захар
Приготвяне:
Жълтъците се разбиват с пудрата захар много добре.Добавят се смлените орехи и белтъците разбити на сняг.След това останалите продукти-ром какао,ванилия.Пече се в при 180 градуса около 30минути или докато клечка за зъби остане суха.
Двата крема се приготвят отделно ,като за масления всички продукти се смесват и бъркат с миксер до хомогеност,а при млечния,млякото се затопля прибавя се брашното и захарта и се бърка до сгъстяване.Изчаква се млечният крем да изстине напълно и тогава се прибавя към масления.
Готовият блат се изважда и разрязва на две.С масления крем се маже между двете платки,отгоре и отстрани.
Украсата е по желание.
Тортата е тежичка на вкус ,леко суха,но ако се сиропират блатовете има вероятност да се разпане-все пак в нея няма никакво брашно.

2 коментара:

  1. Гарашът е вероятно тортата с най-много вариации в рецепта и приготвяне.. Странното е, че е винаги вкусна :-)))

    Поздрав и хубави, топли и усмихнати, макар и есенни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ,че се отби пак при мен,Дими!
    Хубави есенни дни и на теб!

    ОтговорИзтриване