Така ,както я приготвя майка ми.
Продукти:
за блата:
- 6яйца
- около 5ч.ч. смлени орехи
- 6с.л. пудра захар
- 5с.л. какао
- 1с.л. ром
- 1 ванилия
- 1 жълтък
- 12с.л.захар(може и пудра захар)
- 2пакетчета масло
- 1 ванилия
- 1с.л. ром
- 3с.л. какао
- 1ч.ч.прясно мляко
- 2ч.л. брашно или нишесте
- 1-2с.л. захар
Жълтъците се разбиват с пудрата захар много добре.Добавят се смлените орехи и белтъците разбити на сняг.След това останалите продукти-ром какао,ванилия.Пече се в при 180 градуса около 30минути или докато клечка за зъби остане суха.
Двата крема се приготвят отделно ,като за масления всички продукти се смесват и бъркат с миксер до хомогеност,а при млечния,млякото се затопля прибавя се брашното и захарта и се бърка до сгъстяване.Изчаква се млечният крем да изстине напълно и тогава се прибавя към масления.
Готовият блат се изважда и разрязва на две.С масления крем се маже между двете платки,отгоре и отстрани.
Украсата е по желание.
Тортата е тежичка на вкус ,леко суха,но ако се сиропират блатовете има вероятност да се разпане-все пак в нея няма никакво брашно.
Гарашът е вероятно тортата с най-много вариации в рецепта и приготвяне.. Странното е, че е винаги вкусна :-)))
ОтговорИзтриванеПоздрав и хубави, топли и усмихнати, макар и есенни дни :-)
Благодаря ,че се отби пак при мен,Дими!
ОтговорИзтриванеХубави есенни дни и на теб!