сряда, 18 февруари 2009 г.

Мраморен кекс


Продукти:
  • 100гр.размекнато масло
  • 1ч.ч.захар
  • 1ванилия
  • кората на 1 лимон
  • 3яйца
  • 3/4ч.ч.прясно мляко
  • 2ч.ч.брашно
  • 1бакпулвер
  • 3 с.л. какао
  • 1бр.натурален шоколад
Приготвяне:
Размекнатото масло се разбива със захарта за 1-2минути.Прибавя се ванилията и настърганата кора от 1 лимон.
Жълтъците се разделят от белтъците и се разбиват по отделно.Един по един жълтъците се прибавят към маслото със захарта.Следва прясното мляко.
Брашното заедно с бакпулвера се пресява и добавя внимателно с лъжица или шпатула.
Накрая 1по 1с.л.от разбитите на сняг белтъци.
Сместа се разделя на две части и към едната се добавят 3 с.л. какао.
В правоъгълна форма предварително намаслена и набрашнена се редят част от бялата смес до нея част от кафявата ,пак от бялата и така продължаваме шахматно до изчерпване на сместа.
Пече се при 170-180градуса за около 60мин.
Към 1 бр.натурален шоколад прибавяме 5-6с.л. прясно мляко,разтопява се на слаб огън или водна баня и заливаме изпечения и поохладен кекс.

1 коментар: