вторник, 9 декември 2008 г.

Зелеви сърми



продукти:

  • 1/2 кисела зелка

  • 1 глава лук

  • 2ч.ч.ориз

  • 4-5с.л.олио

  • 130-150гр.сланина

  • 1с.л.червен пипер

  • черен пипер

  • джоджен

приготвяне:

Сланината накълцваме на ситно и запържваме в олиото,прибавяме нарязания лук и задушаваме с 1/2ч.ч.вода .След това прибавяме ориза ,позапържваме го до прозрачност,слагаме подправките и 1ч.ч.топла вода.Изчакваме 3-4 мин.и сваляме от огъня.

От тази смес взимаме по 1ч.л.и завиваме в зелевите листа.Редим в тенджера,отгоре слагаме 1 чиния да притисне сърмите ,сипваме топла водичка до половината.Врат 30-40 мин.на слаб огън.

Тези сърмички стават постни като се махне сланината, а може да се направят и с кайма или пилешко /пуешко/бяло месо,което предварително сме сварили и нарязали на малки парченца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар