Всяка година купувам кравай за моя кръщелник,но тази реших,че ще му направя домашен.Рецептата взех от БГКулинар
продукти:
- 500гр. брашно
- 125гр.размекнато масло
- 250мл.прясно мляко
- 1 пакет мая
- 20гр.захар
- 1/4 ч.л.сол
- 1 жълтък за намазване
Приготвяне:
Млякото се затопля и в него се разтваря захарта.В част от млекцето се слага маята и се прави кашичка .Долива се още мляко и се оставя 1/2час да втаса.След това с останалите продукти се замесва меко тесто,оформя се кравай, който се поставя в по-висока тава, в центъра на която се слага огнеупорна чашка или метално тимбалче.От тестото се отделя малко за украсата.Така престоява 30мин.,намазва се с жълтък и се поръсва с маково и сусамово семе.Пече се 30-35мин.при 180градуса.
Втора рецепта:
Тя е дело на моята приятелка Мария.
Продукти:
- 1/2 бучка прясна мая
- 3 яйца /от които 1 жълтък за намазване/
- 300 мл. прясно мляко
- 1/2 ч.л. сол
- 1 непълна ч.ч. захар
- брашно за тестото
Приготвяне:
Яйцятя със захарта се рязбивят дабре.Маята +1 ч.л. захар се размиват в малко от хладкото прясно мляко. Прибавят се към яйцата.Сипва се и остналото прясно мляко, солта и се замесва меко тесто. оставя се да втаса малко. Усуква се.Двата края се "завързват", украсява се,намазва се с жълтъка, втасва до удвояване на обема и се пече при 200градеса.Когато за почне да се зачервява се намаля на 180.
Няма коментари:
Публикуване на коментар